این مقاله به منظور آشنایی کاربران با خط تولید سبزی خشک نگارش شده است. می توانید در این مقاله با تمامی مراحل تولید سبزی خشک آشنا شوید و روش کار را به صورت کامل یاد بگیرید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
مواد اولیه
مراحل خط تولید سبزی خشک
انواع دستگاه خشک کن
خرید دستگاه سبزی خشک
چه زمان از خشک کن واگنی و چه زمان از خشک کن نواری استفاده کنیم؟
در این مقاله با هم یک سفر کوتاه به یکی از کارخانه های تولید سبزی خشک خواهیم داشت تا با هم از نزدیک بتوانیم روش های کار این خط تولید را ببینیم و با هر بخش آن آشنا شویم. این مقاله یک دید کلی در خصوص نحوه ی تولید سبزی خشک و دستگاه های این خط تولید به شما کاربران عزیز می دهد.
مواد اولیه
قبل از این که بخواهیم وارد خط تولید سبزی خشک شویم و آن را به صورت نکته بینانه بررسی کنیم باید بدانیم که مواد اولیه این خط تولید چیست؟
در جواب سوال بالا باید گفت به مثل هر خط تولید دیگری خط تولید سبزی خشک نیز نیاز به یک سری مواد اولیه دارد که باید آن ها را تهیه کنید. مواد اولیه این خط تولید 6 نوع از سبزی جات است که به طور معمول شامل تره، گشنیز، شوید، جعفری، شنبلیله، اسفناج هستند.
حالا که با مواد اولیه این خط تولید آشنا شدید می توانیم به سراغ خط تولید و مراحل فراوری سبزی خشک برویم.
مراحل خط تولید سبزی خشک
قبل از هر چیزی باید بدانید که سبزی های به علت دارا بودن رطوبت بالا به سرعت فاسد می شوند و باید آن ها را در کوتاه ترین زمان ممکن به کارخانه جهت تولید سبزی خشک انتقال داد. توصیه می شود که صبحگاه را برای عملیات چیدن سبزی های انتخاب کنید. چرا که هوا خنک تر است و سرعت خرابی محصولات کمتر از ظهر است.
همچنین موقع برداشت سبزی ها باید توجه داشته باشید که سبزی هایی مناسب هستند که تا حدی رسیده باشند. چرا که اگر سبزی ها نرسیده باشند آب درون بافت های آن ها به سرعت تخلیه می شود و سبزی ها خشک می شوند.
حال که کمی اطلاعات در خصوص نوع سبزی ها و زمان برداشت آن ها به دست آوردید بهتر است به سراغ خط تولید و نحوه ی کار برویم.
فروش دستگاه سبزی خشک
شستشوی سبزی ها
اولین قدم بعد از ورود سبزی ها به داخل کارخانه شستشوی آن ها است. قبل از شستشو، سبزی ها روی یک نوار متحرک به نام سورت قرار می گیرند و کارگران کارخانه اقدام به جداسازی نا خالصی ها می کنند. سپس عملیات شستشو در سه مرحله انجام می شود و ناخالصی ها را از سبزی ها جدا می کند. شستشو به طور میانگین تا 2 ساعت به طول می انجامد.
بعد از آن که سبزی ها به طور کامل شسته شدند باید ضد عفونی شوند. این فرایند با استفاده از آب کلردار انجام می شود و باعث می شود سبزی های به طور کامل تمیز شوند و از نظر بهداشتی سالم باشند.
خرد کردن سبزی ها
حال که سبزی ها تمیز شدند باید آن ها را وارد دستگاه خرد کن کرد. این فرایند با هدف کم کردن زمان خشک شدن سبزی انجام می شود . چرا که اگر سبزی را به صورت کامل و خرد نشده فراوری کنیم زمان بیشتری برای خروج آب و خشک شدن می طلبد. اما زمانی که سبزی ها خرد می شوند آب موجود در آن ها سریع تر خارج می شود و در زمان صرفه جویی می شود.
خشک کردن سبزی ها
بعد از اینکه سبزی ها حسابی خرد و ریز شدند نوبت به خشک کردن آن ها می رسد. در این مرحله با استفاده از دستگاه های مختلف اقدام به خشک کردن سبزی ها می کنند. دستگاه های خشک کن، در خط تولید انواع و اقسام مختلفی دارند که بسته به نیاز کارخانه تهیه و مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله ی این دستگاه می توان به خشک کن تک کابین، دو کابین و تونلی اشاره کرد.
درجه بندی سبز ها
در این مرحله باید سبزی ها را از منظر کیفیت درجه بندی کرد. این فرایند به منظور جداسازی سبزی ها خوب و درجه یک از دیگر سبزی های خشک شده صورت می گیرد. این فرایند با توجه به یکنواختی خشک شدن، اندازه سبزی ها، رنگ، بو و عطر انجام می گیرد.
فرمولاسیون
در این مرحله سبزی ها با هم ترکیب می شوند تا برای یک هدف خاص به فروش بروند. به طر مثال سبزی هایی که برای پخت قرمه سبزی به کار می روند با هم مخلوط می شوند و سبزی هایی که برای پخت آش مورد استفاده قرار می گیرند با هم ترکیب می شوند.
بسته بندی
همه چیز آماده است و محصول نهایی باید با بالاترین کیفیت به دست مشتری برسد. برای اینکه آسیبی به محصولات در زمان جابجایی نرسد باید یک بسته بندی مناسب و استاندارد برای آن ها تهیه و تدارک دیده شود.
بسته بندی باید با استفاده از موادی انجام شود که رطوبت از آن خارج نشود و عطر و بوی سبزی در آن حفظ شود تا وقتی مشتری محصول را مورد استفاده قرار می دهد تازگی و عطر آن را حس کند.
انبار سازی محصولات
حال تقریبا به انتهای راه رسیدیم، سبزی های بسته بندی شده آماده انبار شدن هستند. انباری که برای این کار در نظر گرفته می شود باید سرپوشیده باشد تا سبزی ها از هر گونه باد و باران و آفتاب و گرد و غبار حشرات موزی به دور باشند.
همچنین باید دمای انبار به طور مستمر کنترل شود تا با تغییر ناگهانی دما محصولات آسیبی نبینند و زحمت کارگران خط تولید از بین نرود.
پخش دستگاه سبزی خشک
انواع دستگاه خشک کن
پیش تر و در همین مقاله به دستگاه های خشک کنی اشاره کردیم و گفته شد که با توجه به نیاز کارخانه باید تهیه شود. اما در این بخش سه مورد از این دستگاه ها را معرفی و نحوه ی کار آن ها را به صورت کامل بیان می کنیم.
خشک کن تک کابین
این مدل ظرفیت پایینی دارد و برای خشک کردن مقدار محصول کم طراحی شده است. این خشک کن دارای یک سینی فلزی با توری های نسوز است که سبزی ها رو آن قرار می گیرند و وارد دستگاه می شوند. این دستگاه با استفاده از نیروی گرمایشی که از مشعل یا المنت برقی تامین می شود اقدام به خشک کردن سبزی ها می کند.
خشک کن دو کابین
این مدل هم دقیقا مانند مدل تک کابین عمل می کند و دارای سینی فلزی و توری است که سبزی ها روی آن قرار می گیرند و وارد دستگاه می شوند تا خشک شوند. تنها تفاوت این نسخه با نسخه ی تک کابین حجم محصولی است که می توان با آن خشک کرد. دستگاه خشک کن دو کابین می تواند دو برابر سبزی که دستگاه تک کابین خشک می کند را خشک کند.
خشک کن تونلی
این خشک کن مناسب کارخانه های بزرگ است که در حجم بالایی سبزی خشک شده تولید می کنند. این دستگاه دارای دو نوع مختلف واگنی و نواری است که هر کدام به منظور خاصی تهیه می شوند.
چه زمان از خشک کن واگنی و چه زمان از خشک کن نواری استفاده کنیم؟
برای پاسخ به این سوال باید نگاهی به تولیدات کارخانه کرد. در صورتی که کارخانه فقط اقدام به تولید سبزی خشک می کند می تواند از خشک کن نواری یا ریلی استفاده کند که مختص تولید سبزی خشک است.
در صورتی که علاوه بر تولید سبزی خشک محصولات دیگری هم توسط کارخانه به صورت خشک تولید می شود باید از نمونه ی واگنی استفاده کرد که برای خشک کردن میوه جات و سبزی جات مناسب است.